Hrvatski med dobio oznaku "Dokazana kvaliteta"

Bez autora
Oct 08 2023

Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo da je donijelo rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za med, za što je zahtjev podnio Hrvatski pčelarski savez.

Iz Ministarstva navode kako su nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini danas donijeli rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta za med.

Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Na taj se način, kako su naveli, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U taj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju kako su trenutno još priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa i junećeg mesa.

Ministarstvo pokriva troškove certificiranja

-Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača, istaknuli su iz Ministarstva.

Navode i kako potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja o kvaliteti hrane koju kupuju, što predstavlja izazov i za same proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve više promišljaju i o načinu proizvodnje hrane, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama.

Stoga je, kako su istaknuli, ovakav nacionalni sustav upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik